Hodžův blog

18 Říj

Debian & IBM ServeRAID-MR10M SAS/SATA

Minulý měsíc jsem měl možnost konfigurovat a instalovat nový IBM x3650 M2. Kromě standardní výbavy byl k serveru navíc přiložen řadič IBM ServeRAID-MR10M a disková police IBM System Storage EXP3000. Řadiče firmy LSI používám celkem běžně a nebývají s nimi problémy, nicméně se přiznám, že tentokrát jsem měl mírně sevřený žaludek a to hned ze dvou důvodů. Řadič MR10M je pro mě poměrně nový a navíc jej bylo potřeba nainstalovat do Debian Linuxu (což rozhodně není podporované enterprise řešení). Debian naštestí jako vždy nezklamal a vy si nyní můžete přečíst, jak na to.

Fáze číslo jedna – zapojení karty, oživení
Narozdíl od staré x3650 se u „em dvojky“ již nevyhazuje „integrovaný“ SATA/SAS řadič a tak stačí přidat kartu do kteréhokoliv volného PCI express slotu. Při prvním spuštění vám server (z naprosto neznámých důvodů) nedovolí použít obvyklou klávesovovou zkratku + takže je potřeba kartu nakonfigurovat via BIOS. Počítejte s tím, že namísto standardního konfiguračního nástroje na vás vyštěkne hrůza jménem WebBios. V mém případě se „zakousl“ pokaždé, když jsem kliknul do formuláře mimo vyznačené oblasti. Z tohoto důvodu jsem si ho jak správně tušíte zrovna nezamiloval.

Fáze číslo dva – start systému, instalace
Po vytvoření požadovaného RAIDu jsem restartoval systém a pustil se do instalace Debianu. Hned v počátku mě naštvala inicializace gigabitových síťových karet Broadcom NetExtremeII. V Debianu pro ně již delší dobu existuje balíček (firmware-bnx2), ovšem v Lennym z licenčních důvodů onen balíček nemá přiložen patřičný firmware a tak je potřeba načíst ho z externího média (v mém případě z USB disku). V teple domova jsem to přežil, ale stát se mi to u zákazníka, asi bych trošku zuřil. Zbytek instalce – včetně správné detekce disku – proběhl bez jediného problému.

Fáze číslo tři – instalace podpůrných nástrojů
Pro řadiče LSI se pod linuxem používá konzolová utilita MegaCli (MegaCli64 pro 64bit. systémy). Na stránkách IBM ani na stránkách LSI bohužel nenajdete balíček pro Debian. Jak jsem již psal – podporovaný je pouze RHEL a SLES. Po krátkém studiu však zjistíte, že jsou patřičné binárky staticky slinkované a tak je nebude problém použít i v jiných distrech. Já jsem si na server stáhl utilitu MegaCli přímo z instalčního média výrobce (/CLI/LINUX/MegaCli-4.00.11-1.i386.rpm). Nástroj Alien za mě následně udělal „špinavou práci“ (převedl RPM na tgz balíček).

Nejprve je nutné nainstalovat program alien.
# aptitude install alien

Následně převedeme RPM na tgz (parametr –scripts úmyslně nezadáváme).
# alien -t ./MegaCli-4.00.11-1.i386.rpm
Warning: Skipping conversion of scripts in package MegaCli: postinst postrm
Warning: Use the --scripts parameter to include the scripts.
MegaCli-4.00.11.tgz generated

Vytvořil se nám gzip soubor MegaCli-4.00.11.tgz. Nyní jej stačí rozbalit.
# tar xvzf MegaCli-4.00.11.tgz

V adresáři /opt/MegaRAID/MegaCli můžeme nalézt utility MegaCli a MegaCli64. Nastavíme jim správná práva.
# chmod 755 /opt/MegaRAID/MegaCli/*

Pokud vše proběhlo bez problémů, můžeme si vypsat:
-Informace o všech adaptérech v systému
# /opt/MegaRAID/MegaCli/MegaCli -AdpAllInfo -aALL

– informace o všech fyzických jednotkách
# /opt/MegaRAID/MegaCli/MegaCli -PDList -aALL

– Informace o všech logických jednotkách
# /opt/MegaRAID/MegaCli/MegaCli -LDInfo -LALL -aALL

4 Responses to “Debian & IBM ServeRAID-MR10M SAS/SATA”

  1. 1
    Ofer Says:

    cau, ja mam IBM Server x3550 797841G s Adaptec RAID BIOS V5.2-0 [Build 11844], ale instalace Debianu 6 se mi zasekne uz u detekce disku (mam pres ten ServeRaid nastaveny 2 SATA disky do RAIDu 1), je nejaka moznost to obejit?

  2. 2
    admin Says:

    Ahoj, co rika chybova konzole (pokud jsi schopny se do ni prepnout)? Co to ma presne za radic (ma baterii,cache)? O jakou generaci serveru se jedna (Mx)?

  3. 3
    Ofer Says:

    nejaky info je o tom tady http://www-01.ibm.com/common/ssi/cgi-bin/ssialias?infotype=an&subtype=ca&appname=Demo&htmlfid=877/ENUSZG06-0588
    radic je:
    02:00.0 RAID bus controller: Adaptec AAC-RAID (Rocket) (rev 02)
    Subsystem: IBM ServeRAID 8k/8k-l8
    Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 17
    Memory at cce00000 (64-bit, non-prefetchable) [size=2M]
    Memory at cafe0000 (64-bit, prefetchable) [size=128K]
    I/O ports at 4000 [size=256]
    [virtual] Expansion ROM at caf00000 [disabled] [size=32K]
    Capabilities:
    Kernel driver in use: aacraid

    chybovou hlasku zkusim jeste dodat. Co tak koukam, asi bude nejlepsi dat jako base system CentOS6 a bude pokoj, kdyz je podporovanej

  4. 4
    admin Says:

    Tento konkrétní řadič neznám, ale měl by být plně podporovaný i v Debianu. Instalaci CentOSu můžu jen nedoporučit. U x3650 v RHEL5 absolutně nefungoval MultiPath a další věci. RHEL6 se mi podařilo nainstalovat asi až na 6 pokus (instalátor pokaždé vytuhl na jiném místě). S Debianem to bylo naprosto bez problémů. Jinak do konce týdne bych měl mít na stole jednu x3550 poslední generace, takže to můžu odzkoušet. Ještě mi prosím do té doby zkus zaslat výpis z „lspci -n“. Více prosím po emailu (hodza@hodza.net).

Leave a Reply

Hodžův blog is is proudly powered by Wordpress and the Magellan Theme