Hodžův blog

26 Zář

Jak na převrtaný elektrický kabel

I mistr tesař se někdy utne říká jedno staročeské přísloví. A protože neštěstí nechodí po horách ale po lidech, tak mě se to povedlo (během krátké chvíle) hned dvakrát. Důvodem, proč se tak stalo, byla snaha zavést doma jistý řád v organizaci klíčů.

Neustále se povalující klíče od auta, motorky či bytu mě občasně doháněli k šílenství. V inkriminovaný den jsem se tedy rozhodl navštívit hypermarket Globus, kde jsem zakoupil 2 kusy univerzálních držáků. V místě mého bydliště jsem na pokyn výrobce začal vrtačkou do zdi vytvářet díry o předem danné rozteči a průměru. K mé velké smůle jsem však již při hloubení druhé díry ve zdi přeťal kabel elektrického vedení. Nenechal jsem se ovlivnit hlasitým výbojem, sršením jističů ani nadávkami z kuchyně, že dnes bude zase studená večeře a pokračoval ve vrtání třetí díry. Tím pádem se mi během několika málo vteřin podařilo vybavit nejenom všechny jističe v mé bytové jednotce, ale i ten na chodbě. Bylo mi jasné, že nyní již budu muset neodkladně provést opravu.

Co budeme potřebovat?

Abychom neustále nependlovali mezi rozmláceným bytem, baumaxem, globusem, obi a hornbachem, je vhodné si dopředu nejprve ujasnit, které nářadí a pomůcky budeme potřebovat. Vše je patrné na následující fotce:

Potřebné nářadí

Potřebné nářadí

Nejdůležitějším vybavením pro obnažení zdiva je středně velký majzlík a kladívko. Pokud jste stejně jako já svině líné, pak si kupte místo toho pořádné bourací kladivo. Můj 7 kilový brouček se jménem Ferm Power Hammer dokáže díky úderu o síle 7J vybourat v panelu díru pro dveře během pár chvil. Důležité je ale předem upozornit místní seismologickou stanici, že budete pracovat. V opačném připadě by se jim mohli zbláznit přístroje. Po odkrájení přebytečného zdiva využijete především štípačky, kterými odstraníte původní „překouslé“ vedení. Ostrý nůž následně hravě odstraní přebytečnou bužírku z vodičů a pro jejich spojení použijete speciální elektrikářské dutinky s izolací a lepidlem. Montáž dutinek bohužel vyžaduje speciální kleště a horkovzdušnou pistoli. Na né příliš dobře zatěsněná místa je vhodné použít vulkanizační pásku. Ve finále nezapomeňte koupit pytlík sádry a špachtli.

3-2-1 Opravujem

Před zahájením bouracích prací je vhodné vypnout všechny jističe, zkontrolovat tloušťku zdiva (jinak je možné, že se dostanete až k sousedovi do koupelny) a rozkrelit postup prací.

Lokalizace problému

Lokalizace problému

Zdivo vybouráme 5 centimetrů vlevo i vpravo podél celého kabelu. Od místa přerušení pak minimálně 10cm směrem nahoru i dolů (já jsem kabel zároveň převrtal na dvou místech, takže jsem byl nucen vysekat větší kus). V okamžiku kdy je kabel volný, přestřihneme ho štípacími kleštěmi a odstraníme vadné (převrtané části).

Přeštípnutí kabelu

Přeštípnutí kabelu

Odstranění přebytečného kabelu

Odstranění přebytečného kabelu

Zbylý kabel je potřeba cca 4mm od konce odizolovat.

Odizolovaný kabel

Odizolovaný kabel

Mezi konce kabelů vložíme spojovací dutinku. Ta po stisku speciálních kleští vytvoří pevné a nerozebíratelné spojení. Po zalisování stačí dutinku zahřát horkovzdušnou pistolí. Tím dojde k rozpuštění lepidla a smrštění vnější izolace. Spojení je pak 100%.

Spojovací dutinka

Spojovací dutinka

V mé výbavě jsem bohužel nenašel lisovací kleště se správným průměrem na dutinku. Na místo nich jsem použil klešte pro lisování konektorů BNC. Ty ovšem mají ostrá hrany a tak poruší vnější izolaci dutinky. Tento problém jsem vyřešil tak, že přes každou dutinku jsem přetáhl ještě jednu speciální smršťovací bužírku s velmi vysokou elektrickou pevností.

Zesílená izolace - před smrštěním

Zesílená izolace - před smrštěním

Zesílená izolace - po smrštění

Zesílená izolace - po smrštění

Celou instalaci je více než vhodné ve finále opět zaizolovat. Já jsem použil smrtovací bužírky v kratší (horní) části spoje a vulkanizační pásky v delší (dolní) části spoje.

Finální izolace

Finální izolace

Výsledek našeho půlhodinového snažení zasádrujeme (uděláme omítku).

Příprava sádry

Příprava sádry

Před omítnutím

Před omítnutím

Závěr

Celý úkon trval sotva hodinku a IMHO vypadá mnohem lépe než dvě spojovací krabice (jak mi radili někteří Inženýři….). Pro zvědavce uvádím, že dutinky stojí 9Kč/Kus, sádra 12 Korun, takže i finančně se to dá zvládnout.

Na co si dát příště bacha

Na kočky… Při chvíli přemýšlení jsem zpozoroval divný zvuk, který vycházel z útrob kufru od bouracího kladiva. Po jeho otevření mi vše bylo jasné.

Bambína zase chrní

Bambína zase chrní

11 Responses to “Jak na převrtaný elektrický kabel”

  1. 1
    faha Says:

    Jednoduche a funkcni, diky tohle by se mohlo nekdy hodit…

  2. 2
    Jappo Says:

    Tenhle postup vypada dobre a docela se me hodi stejne jako autor i ja jsem vcelku linejsi clovek ale pouzivam D25830 prave od cztechnics a ma 10J, akorat jak zjistim tloustku zdiva kdyz to neni u dveri a za zdi je soused

  3. 3
    admin Says:

    >pouzivam D25830 prave od cztechnics a ma 10J
    Tohle uz jsem nechtel – jednak to uz neni bouraci kladivo, ale sbijecka, je to tezke a ma to uchyceni SDS MAX

    >akorat jak zjistim tloustku zdiva kdyz to neni u dveri a za zdi je soused
    Profici pobouchanim ostatni nejakym inteligentnim merakem (mam takovy od Bosche)

  4. 4
    jusz Says:

    inaaaak.. tie krimpovacie dutinky.. su v skutocnosti krimpovacie spojky..:) ale dobry clanok .. palec hore 🙂

  5. 5
    ajta Says:

    Ja jako elektrikar kdyz to vidim tak je me zle na toto bys asi nedostal revizi. takova prasarna. pokud uz se nekomu podari neco takoveho tak na to jsou spojovaci krabice, je to primo v normach… pokud se to podari nekomu v panelaku kde sila omytky je v radech mm tak nezbyva nez vybouchat cely kabel a natahnout znova.

  6. 6
    admin Says:

    @Ja jako elektrikar kdyz to vidim tak je me zle
    Me se take dela zle, kdyz vidim slovo „omytka“.

    Co se tyce spojek, jejich pouziti (oproti trhacim spojkam s izolackou, pajeni atp.) rozhodne neni v rozporu s normami (paklize pouzijete spravny typ). Uznavam vsak, ze natazeni noveho kabelu je vzdy lepsi reseni (ovsem casove i finance daleko nakladnejsi).

    Mimochodem tyto „prasarny“ – jak je nazyvate se delaji az do napeti 35KV a bezne po nich „chodite“…

  7. 7
    adrive Says:

    Fantázia. Zrovna dnes sa mi podarilo prevŕtať kábel v podlahe pri vŕtaní prechodových líšt. Odišla mi jedna zásuvka a neviem, či sa mi to oplatí opravovať. Priestoru tam nie je moc, musel by som demontovať podlahu, čo sa mi už asi kvôli obložkám nepodarí. Navyše aj z jednej strany aj z druhej mám vstavané skrine :(.

  8. 8
    Krut Says:

    Zdravím, pěkný návod. Jen se chci zeptat, kde si koupil ty dutinky (spojky). Prošel jsem několik prodejen elektro a nikde neměli. Vím, že se dají koupit na internetu, ale to se mi nechce kvuli 10 Kč za dutinku, platit 100 Kč poštovné. A ještě se chci zeptat, zda je dutinka z hliníku nebo mědi. Mám ještě staré hliníkové vedení a myslím, že by i spojka měla být z hliníku. Budu opravovat vedení ke světlu s úspornou žárovkou 20W, takže minimální proudy.
    A jak je dutinka dlouhá? Převrtáním kabelu jsem přišel cca o 15 mm kabelu a konce se samozřejmě k sobě nedají přitáhnout. Vykompenzuje mi dutinka 15 mm díru? Díky za odpovědi.

  9. 9
    admin Says:

    Dutinky mají v každém normálním elektro obchodu (nemyslím tím Electro World apod). Já jsem konkrétně kupoval tuším tady http://www.jakub.cz/web/ec/kontakty/pobocky. Dutinka je z mědi s tím, že má tuším nějaký hliníkový povlak. Rozměry dutinek jsou různé – podle průměru vodiče na který dutinku krimpuješ. Dutinka je poměrně dlouhá, takže by ti to teoreticky mohlo vyjít. Pokud ne, krabice do zdi to jistí 😉

  10. 10
    Krut Says:

    Díky za rychlou odpověď. A ještě se zeprám, pokud by mi dutinky nestačily, je asi blbost to spojovat čokoládou nebo nějakou wago svorkou a následně zaizolovat a zaházet maltou, že? Pokud bych tedy musel dávat krabičku, čím to mám uvnitř propojit? Klasický věneček je mi asi na nic, když chybí 15 mm délky kabelu, ne? Díky za radu

  11. 11
    admin Says:

    Pokud to budeš spojovat v krabici, použij věneček nebo Wago. Svorkovnici ani Wago pod omítku nedávej – i kdyby byly sebelépe zaizolované.

Leave a Reply

Hodžův blog is is proudly powered by Wordpress and the Magellan Theme