Hodžův blog

04 Dub

Linuxový časopis stále existuje – je to LinuxEXPRES

V srpnu 2007 jsme oznámili, že končíme s vydáváním papírové verze časopisu. Nepřestali jsme se ovšem věnovat webu a dnes lze s úspěchem říct, že portál LinuxEXPRES.cz je velmi úspěšný.

Ještě máme v záloze nějaké starší články, které jsou nadčasové (kancelář apod.), ale už od listopadu intenzivně vydáváme články nové, což se pozitivně promítlo na návštěvnosti. Minimálně od září “jdeme nahoru” – navštěvuje nás stále víc lidí a vracejí se k nám.

Statistiky návštěvnosti Linux Expres 2007

Jirka Vrba vydává pravidelné měsíční reporty, kde se lze dočíst, co čtenáře zajímá. Je to pro nás vodítko, řídíme se jím při přípravě nových článků.

Bohužel se mi stává, že se mi ozvou lidi se slovy “škoda, že jste skončili a na webu vycházejí jen staré články”. Nevím, jestli se mám smát, nebo nesmát. Půl roku intenzivní práce a někdo si ani nedá práci, aby nacvakal adresu www.linuxexpres.cz. Ale zřejmě to je to naše (moje) chyba, není o nás prostě slyšet. Takže to chci změnit.

LinuxEXPRES žije!

A žije bohatým životem. Vydáváme články pro server Živě, čímž se snažíme dostat k lidem, kteří sledují obecný trend v IT a o Linuxu by si rádi něco přečetli. Některé diskuze jsou “živěé”, ale asi je to dobře.

Portál LinuxEXPRES.cz prošel oživovací kúrou – vylepšili jsme design, vymysleli jsme nové rubriky, přinášíme nové články:

  • Dva týdny s Linuxem je pravidelný “novinkový” seriál Jirky Eischmanna, právě tenhle vychází na zmiňovaném Živě.cz.
  • Jirka Němec ze serveru LinuxGames.cz pro nás připravuje pravidelný měsíční přehled o novinkách v linuxových hrách a hříčkách. Jirka se v oboru vyzná, ostatně proto jsme ho oslovili.
  • “Příběhy ze života” Proč používá Linux zachycují příběhy uživatelů Linuxu. Jak se k němu dostali, proč si jej vybrali, k čemu a jak jej používají. Právě tady potřebujeme pomoc vás všech. Napište krátký text, kde ukážete, že je zcela běžný moderní systém, který vám vyhovuje – byť má chyby. Příklady táhnou a mohou mít mnohem větší význam, než si můžete myslet.
  • Další naší snahou je stát se službou pro lokální sdružení a seskupení, která konají různé akce. Jsme samozřejmě mediálním partnerem např. konference Linuxexpo (kam se letos chystám, abych udělal pár rozhovorů, máte se nač těšit, milí čtenáři LE ;-)), ale zajímají nás také “malé” věci. Proto jsme vytvořili interaktivní mapu (na titulce) a také stránky měst, “kde se něco děje”. Bohužel ne všechna uvedená města mají svůj obsah, a ne všechna města, kde se něco děje, jsou v mapě. Napište, prosím.Pokud pořádáte linuxovou akci, rádi vám vydáme tiskovku, sborník nebo reportáž. Nás to nic nestojí a vám to třeba pomůže. Také máme kalendář, kam můžete data akcí zadávat – zcela zdarma a bez nějakého omezení. Chceme podporovat i drobné akce, protože si myslíme, že mají smysl.

Nápadů máme stále hodně, v přípravě je mnoho článků, samozřejmě je nebudu prozrazovat, ale věřím, že budou zajímavé a čtivé.

Hodně čtenářů se v anketě vyjádřilo, že by poslali příspěvek na provoz portálu. Buď formou SMS, nebo přímo na účet. Rozjeli jsme to a tahle možnost je tedy k dispozici (diskuze v blogu). Příspěvky poslouží k bonusovému ohodnocení autorů a vytváření nového obsahu. Ony “se” ty nápady samy neudělají, bohužel.

Jak bych to shrnul? Těší nás statistický zájem, ale brzdí nás, že se lidi nevyjádří: nediskutují, nenadávají, nechválí, nepíšou do redakce, že chtějí ten a ten článek, moc neposílají esemesky. Co je blbě?

V.O. v.r.

Leave a Reply

Hodžův blog is is proudly powered by Wordpress and the Magellan Theme