Hodžův blog

21 Čvc

Autorádio Blaukpunkt VW Alfa a hláška Safe (aneb jak jsem hackoval autorádio)

Moje žena dostala společně s autem originální autorádio VW alpha (=> Blaukpunkt 815, VWZ1Z1Y9174547, 6X0 035 153). Autorádio dlouho a bez problému sloužilo než bylo nahrazeno jiným (s linkovým vstupem, podporou USB,…). Staré rádio jsem ale nechtěl vyhazovat – bylo opravdu bezproblémové a předpokládal jsem, že by ještě někomu mohlo udělat radost (i když již bylo staršího data). Rozhodl jsem se tedy že ho vystavím na Aukru v aukci, ale tady nastal kámen úrazu. Při zapnutí rádia na laboratorní zdroj (kvůli otestování kazetové mechaniky, která se nevyužívala) se mi na místo frekvence oblíbené stanice objevil nápis „Safe“. Ihned mi bylo jasné, že se jedná o PIN kód (ochranu při odcizení), ale lehce mě to zarazilo, neboť v servise u auta pravidelně odpojovali autobaterii a rádio si o PIN nikdy neřeklo. PIN kód jsem samozřejmě neznal.

Pročetl jsem asi milión diskuzních fór a vyzkoušel několik univerzálních kalkulátorů kódů, ale bez úspěchu. Nosit rádio do servisu nebo zasílat někomu peníze abych dostal opět nefunkční kód se mi nechtělo a tak jsem se rozhodl, že si rádio raději prostě hacknu 🙂

Při pohledu na DPS autorádia bylo jasné, kde je kód uložen. Na desce je tož jediná EEPROM a to ST 24C01 (8PIN, SMD provedení). Přemýšlel jsem , kterak čip přečtu a případně naprogramuji. Nejrychlejší varianta by byla použít Arduino a EEPROM vyčíst přes I2C, ale byl jsem líný testovat a kompilovat I2C knihovny. Druhou možností bylo využít šuplíkového MAXe + nějakou drobnou bižuterii ale toto řešení jsem také zavrhl neboť jsem nechtěl stavět vrabčí hnízdo či kreslit plošňák. Nakonec jsem se tedy koukl na eBay a objednal univerzální programátor SP 200S. Z číny by byl sice levnější, ale zase jsem nechtěl čekat tři týdny na balíček a tak jsem ho objednal z UK, odkud mi přišel za 4 dny First Class poštou. Cena byla i tak „lidová“ – cca 10GBP. Vypadá luxusně a kromě kvadriliónu různých EEPROM (ať již od Atmelu, ST či dalších výrobců) zvládá i některé MCU – například oblíbené 8051.

Programátor SP200S

Programátor SP200S

Pro vyčtení a naprogramování EEPROM jsem srabsky použil Willar Programmer. Ten si bez problému našel programátor na USB. Výrobce použil klasický čip pl2303. Buď je to hodně zdařilá kopiie nebo opravdu originál – každopádně fungují oficiální drivery ze stránek http://www.prolific.com.tw

Tak a teď k dumpu.

EEPROM ST24C01

EEPROM ST24C01

Na adrese 28 se nachází počet nesprávných pokusů o zadání PINu
Na adrese 35 se nachází informace o zakázání či povolení Radio request kódů
Na adrese 36 a 37 se nachází samotný PIN kód (ja zapsaný zprava doleva – v tomto případě je PIN tedy 1087)

Uvedené hodnoty stačí vyčíst či zeditovat a následně zadat správný kód do autorádia. Kód se zadává tak, že zmáčknete společně TP+TA dokud se neobjeví text „1000“, poté mačkáte klávesu 1 pro editaci pinu na první pozici, klávesu 2 pro editaci pinu na druhé pozici a tak dále. Kód potvrdíte opětovným a současným stiskem kláves TP+TA.

That’s all folks!

One Response to “Autorádio Blaukpunkt VW Alfa a hláška Safe (aneb jak jsem hackoval autorádio)”

  1. 1
    hodza Says:

    Dodávám jen, že EEPROM je možné číst/programovat přímo na DPS – není potřeba ji nejprve vypájet.

Leave a Reply

Hodžův blog is is proudly powered by Wordpress and the Magellan Theme