Hodžův blog

03 Říj

Oprava nefunkční digestoře Ariston

Po necelých šesti letech provozu se mi rozbila „značková“ digestoř Ariston. Nejprve přestala odsávat a následně i svítit. Tak trochu z lenosti a tak trochu z nedostatku času jsem zavolal do servisu, kolik by stála nová elektronika. Když jsem od technika následně zjistil, že cena základní desky odpovídá dvoum třetinám ceny nové digestoře, rozhodl jsem se, že si ji opravím sám.

Odstavil jsem přívod elektrického proudu (nevěřili byste, jak visící dráty pod napětím přitahují kočky), popadl šroubovák a digestoř demontoval. Pod hromadou plechů ostrých jako břitva jsem nalezl malou plastovou krabičku jenž obsahuje elektroniku a zároveň slouží jako držák objímek pro žárovky.

Uložení elektroniky u digestoře Ariston

Uložení elektroniky u digestoře Ariston



V první fázi jsem vymontoval desku plošných spojů. Pojistku jsem žádnou bohužel nenašel. Proměřil jsem tedy postupně všechny diody, cívky, rezistory a kondenzátory. Kromě odporů, které vykazovaly větší či menší odchylky (což bych spíše než opotřebením/stářím přisoudil špatné výrobě) bylo vše v pořádku. Na desce na mě ale koukaly ještě tři součástky. Jednak to byl mikrokontrolér (modlil jsem se aby chyba nebyla v něm) a dále pak dvojice triodových spínačů střídavého proudu. Tyto jsem „hodil na měřák“ a poté s blaženým úsměvem na rtech konstatoval, že chyba musí být zde.

Elektronika u digestoře Ariston (pohled z vrchu)

Elektronika u digestoře Ariston (pohled ze spodu)

Elektronika u digestoře Ariston (pohled ze spodu)

U obou triaků jsem naměřil zkrat mezi první anodou a společnou řídící elektrodou (piny 1 a 3 při pohledu zepředu). Součástky jsem vypájel a vydal se do obchodu. Stejný triak jsem bohužel nesehnal, ale vzal jsem typově nejbližší s označením TI225M. TI225M má stejné pouzdro jako originál (TO-220) a dokonce i stejné rozmístění pinů. Dokáže spínat proudy do 8A na napětí 400-600V (ve špičkách až 70A). Maximální proud na řídící elektrodě je 5mA (v prvním kvadrantu). Cena součástky je 22Kč s DPH za jeden kus (potřeba jsou dva – jeden pro světlo a druhý pro ventilátor).

Vadný triak u digestoře Ariston

Vadný triak u digestoře Ariston

Nový triak TI225M do digestoře Ariston

V druhé fázi jsem vyměnil „vyběhané“ ovládací mikrospínače (co kus to čtyři koruny). Sice ještě fungovaly, ale když už jsem to měl rozdělané… Zvláštní péči jsem věnoval i objímkám pro žárovky. Kontaktní plíšky pro žárovku jsem očistil, odmastil a nakonec pro lepší pocit i trošku přihnul směrem k žárovce.

Ve finále jsem vše smontoval zapnul zdroj proudu – voilà vše fungovalo.

Suma sumárum to tedy bylo 64 Korun za triaky a spínače + půl hodiny práce včetně cesty do obchodu. Nejsem sice na Korunu, ale je to trošku rozdíl oproti nabízené nové elektronice za několik tisíc…

4 Responses to “Oprava nefunkční digestoře Ariston”

  1. 1
    Guppy Says:

    Máme doma ten samý problém, digestoř odsává, ale nesvítí. Střeva jsou podobná, tak to zkusím podle tohoto návodu….

  2. 2
    mirec Says:

    Kamarat ma ten isty problem (nesvieti), mrknem na tie triaky
    – super clanok 1*

  3. 3
    Wooddy Says:

    super článek přečetl jsem to celé rozebral koukl prd jsem poznal možná by tě něco napadlo mě digestoř i po 10 letech funguje super jedina věc, že mi to svítí pořád nefunguje abych světlo svítil prostě to svítí pořad adle čudlík na zapínání a vypínání funguje normálně.nevim co s tím.Dokázal by jsi mě nějak nasměřovat na co se podívat ?

  4. 4
    admin Says:

    A ty triaky jsi zkontroloval?

Leave a Reply

Hodžův blog is is proudly powered by Wordpress and the Magellan Theme