Hodžův blog

10 Říj

MicroStar K8N Neo4-F – nForce4 & Chipset FAN

O výrobcích značky MSI jsem si dlouhá léta myslel svoje. Postupem času mě však kolegové přesvědčili, že se firma podstatně zlepšila a začala vyrábět produkty, které se dají bez problémů používat. V roce 2005 jsem si tedy zakoupil jednu z jejich desek – K8N Neo4-F – nForce4. V té době to byla opravdu hodně našláplá deska a dodnes můžu říct, že jsem s ní spokojen – nebýt jednoho kurvítka, které je ukryto v podobě malého aktivního chladiče čipsetu.


Poprvé se kurvítko spustilo asi po roce používání základní desky. Vydávalo naprosto nesnesitelný zvuk, který kazil pohodu BASHe či VIčka. Výrobce musel uznat, že tato závada je důvodem k reklamaci a tak jsem dostal desku novou – bohužel i s novým a zřejmně vylepšeným kurvítkem. Celou dobu kurvítko tiše dřímalo a čekalo na nejvhodnější situaci, kdy se aktivovat. To se mu podařilo minulý týden v pátek. Bylo to přesně den po té, co propadla záruka na desku a všechny obchody s počítačovými komponentami byly zavřené. Vytáhl jsem tedy z batohu notebooka a začal pátrat po internetu, kde sehnat nový cooler. Narazil jsem na desítky zoufalců, kteří měli stejný problém jako já, ale řešní nenašli.

Po vzoru velkého kutila Tima jsem ihned zbastlil alternativní cooler, který měl průtok vzduchu srovnatelný s turbínovým motorem moderních dopravních letadel. Bohužel jak se rychle ukázalo tak „úplně na hovno“ a to doslova. V umístění takového cooler mamuta totiž brání grafická karta, která je s původním (velice nízkým) chladičem v jedné rovině. Nezbylo mi tedy nic jiného, než opět usednout za svůj laptop a najít adekvátní náhradu. Po několika půlhodinách hledání se mi nakonec podařilo takový chladič najít. To že je určen pro chlazení VGA namísto čipsetu mi radost pokazit nemohlo. Objednal jsem ho z eshopu 100giga. Nebyl tam sice nejlevnější, ale měli ho skladem a zboží posílají přes PPL. Druhý den jsem s úsměvem na tváři převzal dobírku a rozbalil jí. Vykoukl na mě úhledně zabalený cooler se vším všudy – teplovodivé pasty, uchycovacími pružinami různých délek a možností aletrnativního napájení – no prostě tak jak má být.

Ze základní desky jsem pomocí speciálního grifu odstranil starý chladič včetně teplovodivé pasty. Poté jsem nansel pastu novou. Velikost chladiče jsem již měl v oku a tak jsem automaticky sáhl po nejdelší upevňovací pružině (59mm). Tu jsem vložil na měděnou kostru a na ní přišrouboval pomocí tří šroubků plastový ventilátor. Celý tento mechanizmezeček jsem nakonec pomocí dvou plastových kotvících nýtů vložil na místo původního chladiče. Zapnul jsem PC a ventilátor připojil ke zdroji proudu. Sláva točií se chladí.

Až budete tedy stejně jako já, hledat náhradu za původní ventilátor, hledejte například chladič VGA Titan TTC-CUV1AB (DIY).

3 Responses to “MicroStar K8N Neo4-F – nForce4 & Chipset FAN”

  1. 1
    lzap Says:

    Na co proboha potrebujes chladit grafiku? Ona se ti zahriva, holka jedna? 🙂

  2. 2
    hodza Says:

    >Na co proboha potrebujes chladit grafiku? Ona se ti zahriva, holka jedna? 🙂
    Ten ventilator je na chipsetu, ktery se kurevsky hreje a kdyz se nechladi, dela v systemu pekne zaskuby.

  3. 3
    mivi Says:

    Chmmm. Mam stejnou desku a se stejnym problemem. Kupodivu 🙂 Vyresil jsem to pasivnim chladicem PrimeCooler PC-NB1 NORTHBRIDGE HEATSINK. Stoji par supu (cca 90 kc) a jsem maximalne spokojenej. Doporucuji vyzkouset. Kolega v praci mel totez a zase odesel tenhle chladic, jde videt, ze si MSI proste drzi kvalitu… Vrazil jsem mu tam taky tohle pasivni chladitko a v pohode zvlada, neprehriva se. A to kazdou chvili neco kompiluje. Odhadem bych rekl, ze tretinu pracovni doby dela nejaky buildy, kdy ten kompl dostava celkem zabrat.

Leave a Reply

Hodžův blog is is proudly powered by Wordpress and the Magellan Theme